úterý 12. dubna 2016

Texas trip part 2: the trips

Druhá část z našeho výletu v Texasu! Po jídle jsem se rozhodla napsat něco o pár místech, kam jsme se podívali.

Next part of our Texas trip! After a necessary food article I decided to share some trips we made.
Galveston
Galveston je ostrov jižně od Houstonu. Dostanete se tam pohodlně autem přes most po dálnici, takže si pomalu ani nevšimnete, že Galveston odděluje od zbytku Texasu moře. V Galvestonu si prý plno bohatých lidí pořizuje domeček u moře, takže to není úplně neznámá část Texasu. Ale domečky jsou právě to, co mě na Galvestonu vážně zaujalo! Kvůli častým hurikánům, kdy moře zaplaví části ostrova, se tu staví hlavně domky na 'kuřích nožkách', prostě něco podobného jako domeček baby Jagy v Mrazíkovi. Docela roztomilé. V Galvestonu najdete i hodně pláží, ale koupat jsme se nešli, poněvadž moře bylo ještě docela studené (zato v létě má prý až okolo 35 stupňů). Najdete tu taky velké množství různých ptáků, a to i v úplné blízkosti lidí. A taky odsud jezdí vlak do Houstonu, teda už ne s lidmi (jak už bylo napsáno, veřejná doprava tu neexistuje, ale Danův tatínek říkal, že si pamatuje, že když byl malý, že někteří lidé ještě jezdili z Galvestonu do Houstonu vlakem), ale jenom nákladní. Škoda! Miluju cestování vlakem a určitě bych se ráda svezla z Galvestonu do Houstonu a zkoukla texaský svět z okna vlaku...

Galveston
Galveston is an island and city southern from Houston. You can travel to Galveston by car on higway so you barely notice the road went over a bit of sea. Many rich people buy a house on the island, and the houses were something that I got really interested in! Because of the problem of common hurricanes the houses have specific construction; it looks like house on own legs! Pretty cute. Galveston is also full of beaches but unfortunately the sea was a bit too cold to go have a swim in it (but in summer it may have almost.. Degrees!) And a lot of birds are residing in Galveston, just so close to the people's houses. And, finally, there are also train tracks in Galveston, but as no public transport exists here, the train is just cargo train. But Daniel's dad remembers the time the train worked as public transport and some people were taking it to Houston or so. But it's been a looong time ago when Daniel's dad was just a kid! Such a shame, I wish I could take train from Galveston to Houston and look around. I love trains.




Galveston beach


Selfie s tankerama s ropou v pozadí.. ropa dělá Texas Texasem!
Selfie with oil tanker in the background.. True Texas!


Tolik kolejí achh! ale po žádné se nesvezete :(
So many tracks! But you cannot go on any on them :(



Domečky na kuřích nožkách! Roztomilé. Fotky pořízeny za jízdy když jsme seděli vzadu na pick-upu.. To byla sranda, vítr ve vlasech, foťák a vedro...
Cute houses! We were taking these pictures while sitting on the pick-up at the back.. Nice wind in the hair


Space Center Houston 
Aneb sídlo NASA v Houstonu. Jestli si pamatujete z filmů o Apollu hlášku 'Houstone, máme problém!', tak astronauti byli ve spojení právě s tímto místem! Myslela jsem si, že to bude uzavřené, střežené místo, ale bylo to spíš naopak - všude normální ukazatele na NASA road a část komplexu vidíte i z dálnice vedle. V NASA si toho také můžete dost prohlédnout. Mají dlouhou a výpravnou výstavu o všech raketách, posádkách, projektech, také interaktivní část s plno zařízeními nebo hrami pro děti, samozřejmě si vše můžete vyzkoušet. Taky nesmí chybět velký shop se suvenýry a nově si můžete vlézt do raketoplánu 'sedícího' na Boeingu 747, a v obou zase najdete výstavu.. I třeba o tom, jak se tato 'šílenost' vymýšlela - raketoplány startovaly na raketě z Floridy do vesmíru a po pobytu ve vesmíru přistávaly v Kalifornii, a přemýšlelo se, jak je dostat zpátky na Floridu - lodí by to bylo dlouhé a hodně drahé, a tak jeden inženýr z NASA prosadil nápad 'posazení' raketoplánu na klasické letadlo (se kterým jste už možná také letěli, s Boeingem 747 se létá po celém světě) a pak tenhle 'sendvič' dopravil raketoplán zpátky z Kalifornie na Floridu. Na fotkách to vypadá neuvěřitelně, a také moc lidí nevěřilo, že to bude fungovat.. Ale vážně to fungovalo! (P.S.: mezi fotkama je jedno video z YouTube, jak to opravdu vypadá.. pro lepší představu si to určitě pusťte!)
Taky se můžete projet místní 'tramvají' (což je takový vláček pro děti, takže žádná tramvaj) a ta vás doveze do řídícího centra (co znáte třeba ze záběrů z Apolla 13, řídili se odtud všechna Apolla například... teď se už nepoužívá, ale nynější řídící centrum je jen o pár pater výše), k raketě Saturn 5, která vezla do vesmíru všechna Apolla (opravdu tu je velká budova s nápisem Saturn 5 a obřím obrázkem rakety, a uvnitř vás čeká opravdu MEGA raketa! Chvilku trvá přejít ze začátku rakety na konec.) nebo můžete nakouknout do zkušebního centra, kde se vyvíjí nové pomůcky na pobyt ve vesmíru, trénují se astronauti, atd. Pěkné je, že v tomto vývojovém centru spolupracují s Američany mnozí další, jako Britové, Francouzi, ale i Rusové. Opravdu to je to místo, kde se všechno vymýšlí. Nikdy by mě nenapadlo, že to bude přístupné pro veřejnost! V NASA jsme strávili hodně času a opravdu to byl jedinečný pocit a zážitek se sem podívat...

NASA Space Center
If you remember the quote 'Houston, we have a problem!' then the astronauts were talking with navigators in this Space Center! I thought it would be hidden, protected place but it was quite opposite - everywhere were signs as NASA road and the center was visible from the highway nearby... In NASA you can see a lot of stuff. It starts with a capacious exhibition about all projects, rockets, space shuttles, negotiations or cooperations with different states as Russia or so, then you can try a lot of interactive stuff and machines and play some games... Of course a huge NASA shop is in the complex too. Newly you can see a space shuttle sitting on a Boeing 747 and when you entry, another great exhibition is hidden inside. Part of it is dedicated to this 'crazy' idea of transporting space shuttles on a normal plane. The problem was that space shuttle started on a rocket from Florida, then spent some time in a space and then was coming back and landed by itself in California. Because space shuttle needed to come back to Florida to be used again and to go back to space on rocket again, a question arised - how to get the space shuttle from California to Florida? By the ship it would be really expensive and it would take a lot of time (about 40 days) so one engineer dared to set the shuttle on a normal plane and the plane flew back to Florida and got there in distinctly shorter time. So simple and so crazy! But after a lot of testing it really worked and it was a huge accomplishment.
Then you can take a 'tram' (it's called tram here but it's not a tram! It's like this little train for kids with normal wheels and really doesn't need tracks) and the tram takes you to mission control (where all the navigators and whole NASA team tried to get the Apollos safely back...now the real mission control has moved but it was just a few floors above), then you can see a huge building with a big sign Saturn V and big painting of a rocket. Then you come inside and there really IS Saturn V! And it is sooooo huge! It took some time to walk from one side to another. Finally, you can see training and developing center, where Americans in cooperation with different nations as French or Brits or Russians work on new food for astronauts, teach astronauts how to survive in space, develop new facilities and devices and so on. It really was the real center and we really got to see that! I never thought it would be open for public. We spent some time in NASA and honestly, it was unique feeling and experience to be there and see everything.


Selfie s motory Saturnu 5
Selfie with engines of Saturn 5


Megaraketa! 
Such a huge rocket!




Šílenost, která funguje.. neskutečný. Raketoplán na Boeingu
A crazy thing that works.. Amazing. Space shuttle on Boeing




Video jak to doopravdy vypadá ve skutečnosti.. Pusťte si to, je to něco neskuttečného...
A video how this 'operation' really looks in the reality... Play it, it is something unbelievable



Tady se všechno vymýšlí!
Everything is made up here!


Další raketa a krásné počasí, které jsme ten den měli...
Next rocket and beautiful weather..



Tanger outlet
Tenhle výlet byl trochu jednodušší než ten do NASA.. Respektive nemohla jsem nezmínit aspoň jedno nakupovací místo! V tomto outletu najdete cca všechno: Nike, Banana Republic, Claire's, Old Navy, Disney, Foot Locker, a všechny obchody jako Tommy Hilfiger, Ralph Lauren.. Tam jsem toho moc nenakoupila, ale v těch ostatních to bylo fajne! Nejlepší věc co jsem koupila byla stoprocentně... Yoda čepice. Už se nemůžeme s Danem dočkat, až v nich poběžíme nějaký závod.. :D may the force be with us!!!

Tanger outlet
This trip was much simplier than the NASA trip. I mean... I have to mention at least one shopping place! In Tanger outlet you found pretty much everything: Nike, Banana Republic, Old Navy, Claire's, Disney, Foot Locker, and these shops as Tommy Hilfiger, Ralph Lauren... I did not shop at the last two but the rest of them were nice! And the best thing I got... I must say the Yoda hat from Disney shop! Me and Dan just cannot wait to actually run some race in them... :D may the force be with us!!!



Double yoda <3 :D

Bohužel, za týden se toho moc stihnout nedá, takže z toho, co Dan plánoval, jsme stihli jen kousek. Downtown Houston jsme viděli jen z okýnka auta, Birds Sanctuary (místo, kde se starají o ptáčky) kousek od domu Danových rodičů jsme neviděli, protože se tam právě opravovala silnice a nedalo se tam dojet... Ale všechno, co jsme stihli, bylo moc zajímavý a nemůžu se dočkat, až toho příště prozkoumáme víc! 

Teď se konečně i počasí v ČR pomalinku přibližuje k tomu, co měli už před měsícem v Texasu.. Teda ještě to pár stupňů potřebuje, na kraťasy nebo šaty se zatím moc necejtim. :D tak snad brzy!

Přeji hezký začátek týdne!
Terka

Unfortunately, a week is not enough to see all the stuff we planned. We saw Downtown Houston from car's window, the road to Bird's Sanctuary was under reconstruction so we could not get there. But I liked all the stuff we managed to do and I can wait to explore more next time!

Finally the weather here in Czech Republic is coming closer to what we had in Texas. I mean it is not there yet since I do not feel like wearing shorts and dress yet... But hopefully soon!

So everybody has a nice end of the week!
Terka

2 komentáře: