pátek 25. března 2016

Černá Ostrava, Zlatá Karviná ~ Black Ostrava, Golden Karviná

První aquatlon od roku 2014 spojený s výletem do Ostravy aka ideální víkend!

First aquathlon since 2014 on Saturday and on Sunday me and Dan and my family went to see Ostrava (Czech 3rd biggest city and pretty industrial place).. Great weekend!

Původně se mi do Karviné moc nechtělo. Skoro v Polsku, cesta po D1 a bůhví jak to tam bude vypadat.. Ale člověk musí být otevřený novým věcem, a když nás napadlo se zajet kouknout i do Ostravy, kde jsem trávila docela velkou část dětství, tak jsem se vlastně těšila.

Sobotní závod v Karviné byl fajný. Přijeli jsme v pěti lidech cca v pátek o půlnoci na hotel, kde jsme měli mít čtyři postele (nejmladší ségru (11) by si někdo vzal za odměnu k sobě do postele), nicméně nám pán na recepci oznámil, že pro nás mají pokoj pro tři a i když mají ještě v dalších volno, že máme zůstat na tom 'našem'. Aha. No, tak co, takže jsme se poskládali na tři postele a docela fajn se vyspali.

Druhý den brzo ráno rychlá (ale moc dobrá, tři mazance jsem si dala) snídaně a honem na bazén. Zvenku žádná sláva, ale vevnitř to vypadalo o moc lépe a dokonce tu měli osm drah, prostě luxusní. Ale nejluxusnější tu byly ceny vstupu na bazén (viz. fotka dole). Když si fakt hodně nabijete permanentku a jste dospělí, vstup na dvě hoďky vás vyjde na něco pod 40 korun!! Je to vůbec možný? Hodně rychle jsem začala přemýšlet, jestli by Karviná nestála za přestěhování se z Prahy.. 

Zpátky k závodu. Plavala jsem na dráze se Simčou Šimůnkovou, z čehož jsem byla trochu nervózní, ale nakonec to bylo fajn, protože jsme plavaly celou dobu spolu a dokonce i spolu dohmátly. Čas 4:53 na 400m není ohromující, nicméně ke spokojenosti mi docela stačil. Pak dlouhá pauza na oběd, trochu jsme si pospinkali a zpátky na běh. Běželi se dva okruhy na 2,5km a vybíhalo se najednou z moc hezkého Masarykova náměstí uprostřed Karviné, tudíž taktitka jasná - první kolo s holkama a v druhým zkusit utéct.. Což se povedlo, takže jsem první místo z plavání udržela a cca 4,8km (podle Garminu) stihla za 17:49.. Juu! To jsem měla radost. Dan plaval osobák na 25m bazénu a pak běžel taky docela slušně.. A celkově byl z mužů 11. (já bych byla celkově z mužů 13., takže mě tentokrát Dan zase porazil!! :) Haha)

V neděli jsme dojeli do maminčiny Ostravy a šli se podívat do Vítkovic. Miluji industriální místa, takže se mi to moc líbilo, navíc to mají super zrekonstruované a interaktivní výstava Svět vědy a techniky nám taky dala na pár hodin zabrat! Moc hezký, určitě se běžte kouknout, až budete v Ově. Jinak hudební festival Colours of Ostrava musí mít vážně super atmosféru, poněvadž to místo má prostě kouzlo.. Snad někdy v budoucnu budu mít možnost se o tom přesvědčit!

Ještě jsme chvilku pobyli s tetou, strejdou a bratranci a pak zase super drncačka po dálnici do Prahy. V pondělí jsem byla docela unavená, takže jsem se večer a v noci na úterý vyspala krásných 11 hodin.. 

A teďka zase zpátky do tréninku! Taky mě těší jak už je skoro duben a venku je pořád zima, takže jezdím na kole pořád doma na trenažéru! Yeah! Naštěstí i na konci BŘEZNA mají v televizi pořád skoky na lyžích.. Takže při kole koukám na Petera Prevce a ještě přežívám.

Příště snad na aquatlonu v Praze za necelý tři týdny! Tak se všichni mějte hezky a Ostrava pičo no ni??

Terka


Actually, I was not so excited to go to Karvina. It is almost in Poland, you have to drive the worst highway in Czech Republic and god knows how is it going to look like there.. But people should be open-minded, and because my family decided to join it with a trip to Ostrava where I spent quite a lot of time during my childhood, I started looking forward to go there.

It was a nice aquathlon race on Saturday. We arrived on Friday about midnight and there were five of us; however, we had reserved a room with only four beds (my youngest sister (11) was supposed to be a present for one of us to be in a bed with), nevertheless, the receptionist had a great news for us! The hotel reserved only a three-bed room for us and even though they had another rooms free, they allowed us to stay only in our reserved one. Uh. But whenever, we made it in five people on three beds and one couch and it was ok.

Next day me and Dan ate a quick breakfast (swift pace breakfasting but really nice, I ate three Easter-pastry-breads.. Whenever you call it in English, haha) and quickly getting to pool.. No amusing appearance from the outside, but inside was pretty cool! Eight lanes pool but the coolest thing were the prices.. For two hours, adult pays 52 crowns (+-2 dollars, in Prague you pay about 150 crowns= +-6 dollars), if you get a pass ticket you pay just 42 crowns and if you top it up by quite a lot, you get 15% off and that is around dollar and half for 2 hours!! Is it even possible?? I started thinking about moving in Karvina pretty quickly.. 

Back to the race. I swam on lane with Simona Šimůnková, one of the best swimmers in the field so I was bit nervous about that. But it was quite nice, we swam next to each other whole race and had pretty much the same time.. 4:53 for 400m freestyle is nothing special, but I was quite satisfied. Then long launch pause, little nap and let's get back to running. It was two-lap run with the start at really nice central Masaryk's square at Karvina, each lap 2.5k. So clear tactic.. Run first lap in a group with other girls and try to drop them second lap.. And it went well, so I was able to obtain my first place from swimming and had also the fastest running split - up to my Garmin it was 4.8k in 17:49.. So not baaad! I was happy. Dan swam personal best on 25m pool and then ran quite nicely.. And managed to get 11th place in guys (I would be 13th in guys so Dan beat me again!! :) Haha)

Sunday was for mom's Ostrava and we went to see Vítkovice (the industrial part with a long mining history). I like industrial places and they are reconstructing this place really nicely.. There is a great vast exhibition The World of Science and Technology (not only in Czech, but also in English and Polish? If I remember correctly) and we spent a few hours there! It was so interesting, just go for sure to check it out if you ever come to Ostrava. Anyway the music festival called Colours of Ostrava is also taking place there.. I have to admit I have not been to the festival, but I am sure the atmosphere must be just great.. Hopefully in a future I could come!

Then we spent some time with aunt, uncle, and cousins and then got on bumpy road as the best Czech highway (D1) led us back to Prague. Monday was tough as I was really tired.. So Monday-Tuesday night meant 11 hours of sleep for me, hooray!

Now back to training! I am also so grateful for the fact that it is almost April and it is still so cold outside so I still cycle on indoor trainer! Yeah! Eventually, there is still ski jumping on TV even at the end of MARCH.. So I am watching Peter Prevc and life on indoor trainer is ok.

So next will be aquathlon in Prague in like three weeks.. Can't wait! So everybody has a nice time and I hope your training is going on well!

Terka

?? !!



Mír pro všechny!
Peace for everybody!



Vždycky mám radost když se mnou někam jede moje rodinka.. je hezký vědět, že Vaši nejbližší tam jsou s Vámi a podporují Vás na 100%. (a Dana myslím taky, samozřejmě!)
I am always happy when my family comes to race with me.. It is nice to know that your closest are there with you and cheer for you 100%. (and I count Dan also for sure!)


Moje oblíbená čepice šla se mnou taky na vyhlašování!
My favorite hat went to victory ceremony with me too!


Krásný prostor v ex-plynojemu.. 
Beautiful space in ex-gas-tank



Kdo umí skákat nejlíp? Hmm? :D (aneb je to umění skočit tak, že vám šála zakryje celý obličej..)
Who is the best jumper? Hmm? :D (eventually it is a talent to jump so the scarf hides most of your face..)

Žádné komentáře:

Okomentovat