čtvrtek 5. listopadu 2015

Morava, Vídeň a Koala ~ Moravia, Vienna and Koala

Ano, i takové věci můžou mít něco společného..

Yes, even these things happen to have something in common...



Podzimní prázdniny - tak proč si neudělat někam výlet. Ale zase, aby to zároveň bylo sportovní, samozřejmě (jezdění po Vídni na městským kole se počítá jako regulérní trénink přeci..). Když jsem nakonec nejela na Evropský pohár do Catanie, rozhodla jsem se neházet flintu do žita a místo toho jsme s Danem naplánovali výlet. Kam přesně už asi pár bystřejších postřehlo, ale pro připomínku jsme měli naplánováno vinný sklípek ve Valticích následovaný přesunem do Vídně - proč ne, když to je jen co by kamenem dohodil.

Ve Valticích jsme si zaběhli jeden krásný intervalový trénink v místním zámeckém parku, taky si půjčili kola a  projeli a prohlídli si podzimem zkrášlené okolí, les s různými monumenty a i Lednicí (Valticko-Lednický areál patří mezi UNESCO památky, takže moc pěkný). Vítězný oblouk v lese byl docela překvapující..

Mid-term holidays tend to encourage students to make a trip somewhere. Obviously, our trip was supposed to contain some training too (cycling through Vienna on city bike counts for sure!). Since we decided not to travel to Catania for European Triathlon Cup, we agreed on travelling to a different destination. A few might have noticed where exactly, but generally we planned wine tasting in Valtice followed by Vienna, located only an hour of train ride away.

In Valtice we managed to run quite exhausting interval training, and later we borrowed bikes and cycled around Valtice, also through forrest with many suprisingly spectacular monuments and finally, ended up in Lednice (Valtice-Lednice areal is part of UNESCO heritage).





Vítězný oblouk se zdál neskutečný, jak stál uprostřed lesa. Na vyjížďce nám svítilo sluníčko a tak byl barevný podzim ještě o trochu hezčí než obvykle..
Triumphal arch seemed unbelievable (in the middle of forrest??!). Weather was full of sunshine that weekend so the coulourful fall was even prettier than usually.

I když je Vídeň za rohem, vlakem vás 56 minut jízdy (Břeclav-Vídeň) vyjde pro dva lidi na krásných 1000Kč. Navíc Dan zjistil, že nemá pas, takže naše vídeňská zajížďka byla jaksi v ohrožení, nicméně po pátrání na mobilu objevil Dan fotku svého pasu.. A po tom, co nás paní na informacích ČD v Břeclavi ujistila, že 'možná ano, možná ne' - na otázku, jestli to bude průvodčím stačit, jsme se to rozhodli risknout.

Ve vlaku nás za celou dobu nikdo nezkontroloval, takže jsme v klidu dorazili. Ve Vídni jsme si chtěli půjčit místní kola (po celém městě je síť míst, kde si můžete kolo vypůjčit a nebo vrátit, a taky máte 1 hodinu zdarma), ale vzhledem k tomu, že jsme si ani jeden nepamatoval heslo k účtům, které jsme si tu v lednu kvůli kolům zakládali.. Jsme si žádné kolo nepůjčili, protože zapomenuté heslo vám místo na e-mail pošlou domů poštou (ano, do Prahy! A zatím mi nic nedošlo). Nakonec jsme ale jedno kolo vydolovali, takže jsme z Hauptbahnhof jeli na kole (já) nebo běželi (Dani) až do našeho hotelu. 

A poslední věc byla.. koala! Ráno jsme si prohlídli Schönbrunn s krásným rozlehlým parkem, odčekovali se (zvládla jsem to v němčině hmm), šli na kafičko a pak se šli podívat na roztomilé zviřátko do Tiefgarten. Dostala jsem vstup do vídeňské zoo k svátku, proto jsme taky jeli do Vídně - a pak jsem jí konečně viděla! Spala, pohla se, spala, podívala se za sebe, spala, přešla o 10cm vedle a byla vyčerpaná, tak spala, pak měla krmení a jedla eukalyptusové lístečky.. Koala!

Even though train to Vienna from Břeclav takes around 56 minutes, the cheapest train ticket for 2 persons was for crazy 1000 czech crowns! Moreover, Dan realized he forgot his passport, thus our Vienna trip was indangered, however, he had a picture of it in phone, and although they told us that it might be ok, it might be not, we decided to risk it.

On the train nobody came to check us, so we arrived calm and relaxed in Vienna. We wanted to borrow city bikes (there is a huge network of city bikes stations), however, no one of us remembered password for our accounts that we had established here in January.. Forgotten password is sent to your home (exactly, to Prague!!?) instead of being sent on your e-mail. At the end we furnished at least one bike, so I cycled and Dan ran - around 35 minutes from Hauptbahnof (=main train station in German) to our hotel. 

And finally... Koala!! Next day we had a walk around Schönbrunn and through its wonderful vast park, checked-out (I managed to check us out in german!! yeah), drank coffee and went to Tiefgarten (=ZOO in german) to see the cutest animal in the world. I got entry to Vienna TIefgarten for my nameday - so Tiefgarten was the main goal of visiting Vienna. And I saw koala! She slept, moved, slept, looked behind, slept, went for 10cm trip but it was quite demanding so she slept a bit, then she had feeding and thus ate a lot of eucalyptus leafs.. Koala!!




Hauptbahnhof má krásnou moderní architekturu. Docela jiné kafe než Wilsonovo nádraží v Praze, a i když mám ráda spíše klasická nádraží, tohle bylo definitivně jedno z nejkrásnějších které jsem viděla. Místní městské kolo je docela fancy (i s košíkem vepředu).. A bydleli jsme v Trend Parkhotel Schönbrunn, fajn hotel na kraji Schönbrunského parku, ani ne deset minut pěšky od zoo a deset minut pěšky od samotného zámku.
Hauptbahnhof is built in modern architectonic style. Even though I like classic train stations, this one was definitely one of the most wonderful ones...According to the next pic, you can see how fancy are the city bikes in Vienna (with basket in front). We stayed at Trend Parkhotel Schönbrunn, nice hotel on the edge of Schönbrunn's park - just 10 minutes walk from Schönbrunn chateau or less than 10 minutes walk from zoo.




Krásný Brunn ve dne, v noci a z druhé strany parku..
Beautiful Brunn at day, at night, and from the other side of park..




V Schönbrunském parku jsme si hráli s nebojácnou veverkou, která se nebála k nám přijít úplně blizoučko - to jsem ještě nikdy nezažila. Taky jsme si v parku pohráli s lístky a místními stromy a nakonec šli na kafe do Pure Living Bakery - krásné místo s krásným interiérem a vlastně jsme si dali čaj a ne kafe.
In the Schönbrunn's park we met this crazy fearless and brave squirrel! I haven't ever seen squirrle from such a small distance. In the park we also had fun with leafes and local trees, and at the end we went for a coffee to Pure Living Bakery - wonderful place, wonderful interier design, and yeah, we didn't get coffee but tea.




Schönbrunnská Zoo se od té pražské liší docela o dost. Zezačátku se mi moc nezdála, výběhy pro zvířata bývají často menší než třeba v Praze, ale nakonec se mi zalíbila. Vzhledem k tomu, že je to nejstarší zoo na světě, plno zvířat bydlí v takových domečkách (koaly bydlí v Koalahaus, pandy v Pandahaus, ptáčci ve Vogelhaus), které ale vypadají (a i jsou) ze starých časů,, takže to vypadá vlastně docela vtipně, jako kdyby zvířata měli zoo na zámku, každé v jiném pokoji.
Schönbrunn Zoo differs a lot from the Prague one. At the beginning I didn't like it so much, because animals often have a smaller run (e.g. in comparison with Prague zoo), but at the end I actually liked it a lot. Because Schönbrunn Zoo is the oldest zoo in the world, a lot of animals live in little old-fashioned houses (koalas live in Koalahaus, pandas in Pandahaus, birds in Vogelhaus), and it looks actually quite funny, a bit like animals having zoo at some old beautiful chateau, each specie in a different room.


fakt: díky koale existuje slovo roztomilý
a fact: thanks to koala the word cute exists


Při nastupování do autobusu Student Agency směr Praha nám stevardka a řidič vyhrožovali, že na hranicích je kontrolují úplně pořád a Dana určitě vyhodí jako imigranta, no nakonec jsme se celou dobu koukali na film a na hranicích nás nikdo nekontroloval.. 

Takže super víkend a teď zase zpátky do školy a do tréninku!

Mějte se

Terka

During boarding on the bus towards Prague we had a clash with steward and driver, while they threatened us with saying that the bus is checked on the border daily and Dan will be kicked out of the bus for sure.. So we watched a movie all way long and the scary checking on the border never happened.

So that was a really nice trip, but now back to school and training
Have a nice day!

Terka

Žádné komentáře:

Okomentovat