pondělí 30. listopadu 2015

Běhám, naštěstí ne po Paříži ~ I run, fortunately not across Paris

Velká cena Horažďovic, 14.11.2015
(6km přespolák)

Vodácký běh Ďáblickým hájem, 15.11.2015
(5km přespolák)

Dva přespoláky za víkend=masakr, ale rozhodně ne takový, jako v Paříži.

Two cross-country runs on one weekend=crazy, but not so much as in Paris.



Na Velkou cenu Horažďovic jsem se těšila, protože pokud bych potenciálně vyhrála, mohla bych se zúčastnit Mistrovství Evropy v přespoláku (v krosu, oficiálně) ve Francii (haha). Nicméně, žádné velké překvapení se nekonalo, v kondici musím půlroční zranění pořád dohánět, takže po přežití šesti kilometrů jsem brala všemi deseti 2.místo (ze 3) a kilo Pražské šunky (která se po boku kočičího žrádla a trampolíny řadí mezi ceny, které by chtěl vyhrát úplně každý).

Druhý den, v neděli, kdy se nemá nic dělat, jsem se probudila hodinu před startem závodu v Ďábličáku, kam se chystala máma, ségra i přítel, takže jsem podlehla davové panice a rozhodla se závodit taky. Opravdu jeden z nejzábavnějších běhu na světě, možná úplně nejlepší - jeden masakr výběh (výlez), jeden masakr seběh (slez) a zbytek pětikilometrové trati pobíhání (a ztrácení se) v lese, takže sen každého přespolákového (přeslesákového) běžce. První místo jsem uhájila o pouhé 2 sekundy před druhou a o 16 sekund před mojí mladší sestřičkou!! Takže konkurence narůstá už i v rodinných kruzích!

V sobotu ráno jsem se dočetla o Paříži. Upřímně, nejsem s to pochopit reakce (naštěstí jen pár) mých přátel, ale i hlavně úplně neznámých lidí. Místo, aby se naštvali na terorismus, většina z nich kritizuje (to je slabé slovo) uprchlíky a islám samotný. Uprchlíci přeci častokrát utíkají před terorismem ve vlastních zemích. Jinak opravdu nejsem spokojená se situací, která kvůli uprchlíkům nastala, kdy se země nejsou schopné dohodnout, jak se bude příliv migrantů řešit, i když to je něco, co měli rozhodnout už na začátku uprchlické "krize". Většina lidí také bují proti islámu - a kolik z nich ví alespoň něco o islámu? Že třeba ve středověku byla Osmanská říše (muslimská říše), po boku další muslimské říše, Mughalské říše, nakloněna i dalším náboženstvím a tolerovala je, dokonce si islámský vládce vzal křesťanku (která nemusela konvertovat!), narozdíl od středověké Evropy, kde pogromy na Židy a utlačování muslimů nebylo nic neobvyklého? Které náboženství je vlastně tolerantnější? A nezpůsobila terorismus vlastně už kdysi Evropa díky nemorální a nechutné kolonizaci?

Náboženství mě, jako ateistu, moc nezajímá, jenom mě fascinuje, jak něco, co si určité skupiny lidí vymysleli, dokáže dělat tak obrovské rozpory. Muslimové jsou lidi, jako my, mají cizí kulturu, jestli bijí ženy a ženy jsou jim podřazené, tak bych řekla, že i mezi křesťany existuje domácí násilí a kromě Švédska a dalších skandinávských zemí jsou také ženy podřazeny ve společnosti mužům (čímž neříkám, že je to v obou případech na podobné úrovni; jen spíš poukazuji na to, že to není černobílé).

Nechci se v tom moc rozebírat, jen bych ještě dodala, že nevím, jak si pan prezident představoval své spojování obyvatelstva, protože veřejné spojení se s krajně pravicovou stranou šířící nenávist.. To má hodně daleko k jeho původním slovům.

Nicméně, xenofilii zdar a běhání přespoláků taky!

Hezký zbytek listopadu


Terka

(P.S. šunka dole stojí za to!)


I was quite looking forward to run the race at Horažďovice, because if I potentially won, I could go to European Cross-Country Championship (in France), however, no big surprise after half a year of injury, as I still have to make up a lot of my fitness. So after survival of 6k I enjoyed getting 2nd (out of 3) and one kilo of Prague ham is definitely among prizes as feding for cats and trampoline - prizes, that everybody desires to win.

Next day, on nothing-to-do sunday, I woke up one hour before the start of Ďáblický háj run. Mom, sister and boyfriend were preparing to go, so a panic of not going appeared and I just went to race too. One of the best runs in the world - insane uphill, insane downhill and the rest of 5k is about nice running (and loosing yourself) in the forrest. In conclusion a dream of every cross-country (cross-forrest) runner! I got 1st with tiny 2s gap on second, and my younger sister got 3rd missing me by just 16s!! Concurention in family is obviously growing up!!

On Saturday morning I read about Paris for a first time. Honestly, I do not understand reactions of (fortunately just a few) friends but mainly strangers. Instead of being against terorrism, they are more likely against imigrants and islam as a religion. Refugees often flee country due to terorrism in there. However, I do not agree with the "crisis" here in Europe about refugees, I cannot face the unability of countries and its representatives to find solutions and eventually agree on at least something.. This should have been done at the beginnings already, though. Many voice their anger against Islam - however, how many of them do know at least something about Islam? Examplii Gratis, in Middle Ages, Osman Empire, beside next great example as Mughal Empire, generally a Muslim Empire, tolerated other religion, the Emperor even did marry a Christian woman (who did not have to convert), in comparison with Medieval Europe, full of Jewish pogroms or bullying Muslims and Jews in general. Which religion is more tolerant? And did not Europe cause the terrorism due to disgusting and immoral colonization?

I am ateist, so religion is not my topic of the day, however, on the other hand, it is fascinating how something invented by people's minds can cause such problems. Muslims are same people as we are, if they beat women and men are sueprior, then, eventually, in Christian Europe viollence against women exists too and women in society are inferior in Europe too (with gender-equality exceptions of Scandinavian countries, such Sweden or Island). I do not say it is the same level in both cases, I just would like to point out that it is not black and white. 

I do not want to go too much deep in that, just one additional observation.. I am not sure about our president's intention of connecting the nation, because our president connected himself with right extremist party inciting to hatred... It seems pretty opposite to his previous statements..

So, run cross-countries and confess xenophilia

Have a nice rest of November

Terka


Super šunka z Horažďovic
Super ham from Horažďovice


Super koláč z Ďábličáku
Super kolatche from Ďábličák


Tak na kole mě to taky baví
I like cycling too, for sure

2 komentáře: